Online Quiz 2021; Medium Level Further Information

Want to try the HARD Quiz? >>>

Before you do, find out about the buildings you saw in the Medium Quiz......

Question 1: Why is this collection of houses on Main Street, Tweedmouth, notable?

Answer:  They were painted by L.S. Lowry

During one of Lowry’s visits to Berwick he painted these houses as a busy yard scene. On his trips to the area he often stayed in the Castle Hotel in Castlegate and painted many scenes throughout Berwick, Tweedmouth and Spittal.


Question 2: Where would you find this ‘hole’ in Berwick’s famous Elizabethan walls?

Answer: The Stanks, Castlegate Car Park

This ‘hole’ in the walls can be found in the Stanks at the east end of Castlegate car park. On the south side of the wall at this point is Wallace Green and it has been suggested that this ‘hole’ exists because there were plans to build a road connecting Wallace Green and Low Greens that went through the walls at this point.


Question 3: Where on the walls would you find these second world war gunning placement?

Answer: Between the Gymnasium and the Gunpowder Magazine

These gunning placements can be found just south of the Barracks on Windmill Bastion. They were North Sea defences against Axis marine warfare.


Question 4: What building lies behind this door?

Answer: The Gunpowder Magazine

Built in 1751 this Gunpowder Magazine served the Berwick Barracks. It is separate from the Barracks complex to limit potential explosion damage.


Question 5: Upon which Berwick Street would you find this art deco style clock?

Answer: Bridge Street

This unique feature can be found on Bridge Street outside The Green Shop and the Ministry of Design hairdressing salon.


Click image to enlarge

Question 6: The sign ‘Scottish Building Society Est. 1843’ can be faintly seen on the façade of this building, but where would you find it?

Answer: Bridge Street

Now home to Tyne & Tweed estate agent this building has a longstanding connection with finance. It used to be The Scottish Building Society and during the 1850s it was the Northumberland and Durham District Bank. During the 1840s the bank was even the victim of an armed robbery.


Question 7: On which Berwick building would you find this tower?

Answer: The Corn Exchange

The Corn Exchange in Sandgate at the bottom of the town was opened in 1858 and over the years had had many uses. It was a centre for trade and entertainment throughout the 19th and 20th centuries. In the early 1970s it was converted into a swimming pool and more recently it had been developed into housing.


Question 8: The inscription ‘Henry Hodgson Esq. Mayor 1760’ can be seed under the window in this picture, but what building is it inscribed on?

Answer: The Town Hall

Berwick Town Hall stands on the site of a previous structure that functioned as an administrative centre and toll booth. The current building was constructed by the Guild of Freemen during the 18th century and restored during the 19th and 20th centuries.


Question 9: Where in Berwick would you find this sundial and plaque?

Answer: The Old Bridge

This fantastic feature on the old bridge was ‘Restored at the behest of Ruth Lister of Berwick-upon-Tweed 1995’


Question 10: Berwick, Tweedmouth and Spittal have a long connection with the railways, but where would you find this level crossing?

Answer: Cow Road/Albert Road, Spittal

The railways first came to the area in the mid-19th century. Berwick station opened in 1846, Tweedmouth station in 1847 and the Royal Border Bridge in 1850.


Want to try the HARD Quiz? >>>

About the author 

Siobhan Bankier

Masters student in Public History at Queens University Belfast. Grew up in Northumberland and have always been fascinated by the history of the area.
Berwick Heritage Open Days social media curator.

>