Online Quiz 2021; Very Hard Level Further Information

Question 1: The inscription on these houses reads ‘THE BOROUGH HOUSING SCHEME ERECTED 1921 THEODORE BOLUS ESQ, JP, MAYOR’, but where in Tweedmouth are they located?

Answer: Osborne Road

These houses were built as an early part of post-First World War social welfare policy. Mayor Bolus was a native of Wolverhampton who lived in Berwick for 50 years and died there in May 1929 aged 75.


Question 2:  Where in Spittal would you find this sheaf of wheat in relief above a doorway?

Answer: Middle Street

This wheat sheaf signifies the house’s former use as a bakery.


Question 3: Next year Queen Elizabeth II will celebrate her platinum jubilee after spending 70 years on the throne. This lamp plaque was installed in 2012 to celebrate her diamond jubilee, but where is it found?

Answer: Marygate

This plaque was installed by Berwick Town Council to commemorate the Queen’s achievement.


Question 4: Many houses and building in the area have dates marked on them. These two buildings bearing the dates ‘1913’ and ‘1984’ can be found on the same street, but which one is it?

Answer: Walkergate, Berwick

The building bearing the date ‘1913’ is the pub ‘The Rose and Thistle’, a fitting reference to Berwick’s border position. The other building is fairly recent and would have replaced earlier buildings.


Question 5: Reading ‘PAUL ANGUS LICENSED … ALES, WINES, SPIRITS & TOBACCO.’ Where would you find this pub sign?

Answer: The Red Lion, Spittal

This sign hangs above the door of The Red Lion in Spittal. The pub dates back to the early 1800s. In 1903 the landlord John Hall was also a talented fiddle player and maker and during the 1980s landlord Alan Simmon organised many discos.


Question 6: The inscription ‘Erected anno domini 1878 C. Hopper W.M.’ can be seen on the side of this building, but what building is it?

Answer:  The Masonic Hall

St David’s Masonic Hall in Church Street was built at some time between 1870 and 1885 but Freemasonry in Berwick can be traced back even earlier to the 17th century.


Question 7: Next to which gate in the walls would you find ‘1755’ inscribed above a doorway in stone?

Answer: Cow Port

This date is inscribed above a doorway on the west side of the Cow port arch. It is presumably a date related to when the building was built.


Question 8: This inscription reading ‘The Grammar School, Rebuilt Thomas Jordan Steel ESQ. Mayor & Treasurer MDCCXX’ is found on a building in Berwick, where is this building found?

Answer:  Golden Square

In the Short Historical Guide to Berwick by F.M. Cowe on page 25 - "Nos. 101-109, on the upper corner of Marygate and Golden Square were rebuilt in 1754, to provide better accommodation for the Grammar School, established on the same site in 1646. Behind it partly hidden by a wall is another school building of 1819-20. In 1866 the Grammar School was moved to Palace Street East."


Question 9: An inscribed lintel can be seen on this building reading ‘The Grammar School House, F…ick S… Esq. Mayor 1759)’

Answer:  Golden Square

In the Short Historical Guide to Berwick by F.M. Cowe on page 25 - "Nos. 101-109, on the upper corner of Marygate and Golden Square were rebuilt in 1754, to provide better accommodation for the Grammar School, established on the same site in 1646. Behind it partly hidden by a wall is another school building of 1819-20. In 1866 the Grammar School was moved to Palace Street East."


Question 10: This disused building looks like something you would find in the hear of the countryside, however it is actually far closer to civilisation than it looks. Where in the area would you find it?

Answer: Middle Street, Spittal

This building can be found behind Middle Street in Spittal, it is a former mill building that is hidden up one of the town’s many alleyways.


About the author 

Siobhan Bankier

Masters student in Public History at Queens University Belfast. Grew up in Northumberland and have always been fascinated by the history of the area.
Berwick Heritage Open Days social media curator.

>